lunes, 28 de marzo de 2011

Reflexió pel docent



La societat en la qual vivim ha canviat molt quant a les noves tecnologies; en el curt període d’un quart de segle s’ha viscut un canvi radical, i un dels principals afectats ha estat l’àmbit de l’educació.

L’educació des de sempre ha patit diversos canvis però tant les metodologies, els mestres, com l’espai, s’han adaptat per poder-los pal·liar, i intentar donar una educació més enriquidora.

Podríem dir que a l’any 2010 hi ha una gran quantitat de recursos tecnològics dels quals hauríem de fer ús i ensenyar als nosaltres alumnes ja que a la llarga segurament serà l’ instrument clau per a la seva feina i el seu futur.

La problemàtica en la que ens trobem actualment és que els nens/es nascuts a partir dels anys 90 han conviscut tota la seva vida amb les noves tecnologies però, tot i així, en l’àmbit de l’educació trobem molt pocs professionals que puguin garantir un ensenyament correcte i eficaç a través d’aquestes.

Si fos possible garantir que a tots els centres es treballessin les TIC de manera correcte seria molt positiu per a l’aprenentatge dels alumnes, però: Qui ha d’ensenyar a aquests alumnes? Els alumnes han de ser autodidactes com està passant fins ara? Quin futur els espera a aquests nens/es que ningú els ha ensenyat a fer funcionar tot aquest material?

En aquest cas, les noves tecnologies han arribat a l’aula però la metodologia de treball és la mateixa que abans, la formació dels mestres ha variat molt poc respecte l’entrada de les TIC, i l’ús que se’n fa no és l’adequat.

Si això no canvia acabaran essent els propis alumnes els que ens ensenyaran als mestres com funcionen les noves tecnologies i, per tant, no podrem donar uns continguts que a ells els faci unes persones crítiques, creatives, i amb opcions per aconseguir un bon futur de vida.

1 comentario:

  1. La veritat és que un cop visionat el vídeo presentat i una vegada s'ha fet una lectura del comentari que el segueix, vull esmentar que relament consisteix en una reflexió per al docent, tal i com el seu títol indica.

    Una de les idees presentades i repetides al llarg del vídeo està relacionada amb la formació que han rebut i reben els mestres en les noves tecnologies, la qual ha estat o bé escassa o bé nul·la. Aquest fet implica que en l'àmbit educatiu, les TIC es vegin i es valorin com a un impediment o com a unes eines i recursos amb els quals és difícil treballar-hi.

    Personalment, considero que si realment els alumnes i els docents tinguessin una adequada formació en aquest àmbit, serien beneficiats educativa i professionalment.

    ResponderEliminar